Kórházi kosz(t) – (k)RÉMES
Tegnap nagy késztetést éreztem arra,
hogy ledózeroljam az egyik budapesti kórházat, úgy ahogy van. Csakis azért nem
írom le, hogy melyikről beszélek, mert nem szeretnék később pereskedni, de
annyit azért elárulok, nem egy külvárosi egészségügyi intézményről van szó.
Évtizedeket sikerült visszautaznom az
időben egyetlen szempillantás alatt mindenféle időkapszula vagy időgép nélkül.
De nem csak időbeli, hanem térbeli elcsúszást is érzékeltem és már-már azt
vártam, mikor szólnak hozzám, mondjuk valamelyik balkáni nyelven. Utoljára a nyolcvanas években
láttam ilyen rettenetes állapotokat kórházban. Mondtam is a
többieknek, ha netán valaha eszméletlen leszek és ebbe a kórházba akarna a
mentő hozni, inkább láncoljanak otthon az ágyhoz és hagyjanak csendben és
TISZTASÁGBAN meghalni.
Mert az, hogy nincs pénz
kórházfelújításra, nagy ímmel-ámmal még meg is értem, de hogy takarítani miért
nem lehet, az számomra totál rejtély. Komolyan mondom, ha engem, mint hozzátartozót
arra kérnének, vigyek magammal felmosórongyot, meg némi tisztítószert és
egyszer-egyszer takarítsak ki a szoba környékén, ahol a hozzátartozóm fekszik,
hát szó nélkül megtenném és szerintem mások is.
Kavargott a gyomrom a folyosók, a
közösen használt helyiségek láttán, büdös volt és retkes minden. Attól féltem,
hogy fertőzést kapok, ha a kilincshez érek. Aztán abból is ízelítőt kaptam,
milyen a kórházi koszt. Röviden összefoglalva, kevés és rossz. Számíthatunk rá,
ha nem az alapbetegségünktől, akkor majd a kajától, vagy éppen annak hiányától
felfordulunk.
És ha hiszitek, ha nem a kajához se
tányért, se evőeszközt nem kapnak a betegek. Azt hittem, hogy csak szívatnak,
amikor ezt elmesélték, de aztán rájöttem, tényleg a papírtálcáról kell
felnyalogatni az ebédet, ha valakinek mondjuk nincsenek hozzátartozói és nem
tudják bevinni neki a szükséges felszerelést.
Zsuzsi barátnőm egy hónapja szült a
Margit kórházban, ahol azért sokkal emberibb körülmények voltak, de kanalat
például ott sem adtak a kismamáknak. Csoda, hogy egyáltalán ágyat, meg saját
orvost nem kell az embernek magával vinni miközben éppen az életben maradásért
küzd. Szerintem előbb-utóbb ide is eljutunk, meg oda is, hogy bocsánatot kell
kérnünk, ha betegek leszünk. Ezt a mostani helyzetet szerintem pár év múlva
nagyon megszívjuk majd. Az okos, képzett, jó orvosok külföldre menekülnek a
nyomor elől, vagy átmennek a kórházi folyosó túloldalára és beállnak
takarítónőnek, mert azzal jobban keresnek. Operálni meg majd azok fognak, akik „másra
nem jók” vagy éppen lusták megfogni a seprűt. Vagy azok, akik elhivatottak és fotoszintézissel is képesek táplálkozni:-) Én mellettük vagyok, ha ők meg mellettem! :-)
Mivel nem szeretnélek rémes kórházi
koszttal gyilkolni titeket, ezért inkább valami KRÉMESET ajánlok, abból is egy
sós és egy édes változatot.
AVOKÁDÓKRÉM ÉS VANÍLIAKRÉMES
KOCKA
Az avokádót sokan
egyáltalán nem ismerik, pedig ma már minden nagyobb üzletben, sőt piacon is
kapható, ráadásul már nem is annyira drága. Egy jó nagy adag krémhez elég három
érett példány, egy paradicsom, egy paprika, némi chili, 3 gerezd fokhagyma, egy
lilahagyma, negyed citrom leve, 1 evőkanál majonéz, só és bors. A zöldségeket
meghámozzuk, (a paradicsomot nem kell) felkockázzuk, és a mixerbe tesszük.
Hozzáadjuk a majonézt, a citrom levét és a fűszereket, majd pépesítjük az
egészet. Pirítóssal, de friss kenyérrel is jó. Én legutóbb ciabattával ettem és
azzal is isteni volt.
A vaníliakrémes süti szintén
nagyon egyszerű. A laphoz két tojást mixeljünk össze négy kanál cukorral, és
amikor már habos, tegyünk bele egy sütőport, hat kanál réteslisztet és 200
fokon süssük 10-15 percet. Ha a tűre már nem ragad rá a tészta, rácson
kihűthetjük. Közben négy tojás sárgájához adjunk két vaníliacukrot, két kanál
porcukrot és jól keverjük össze kézi mixerrel. Aztán tegyünk bele négy csapott
evőkanál lisztet, 3 deci tejet és kis lángon, állandó keverés közben főzzünk
belőle sűrű krémet. Amikor kicsit kihűlt, keverjünk hozzá 1,5 evőkanál vajat.
Közben két tojás fehérjét verjük kemény habbá két kanál porcukorral és két
teáskanál liszttel. Amikor a vaníliakrém teljesen kihűlt, óvatosan keverjük
össze a tojáshabbal. Ezt tegyük a hideg tésztalapra. A tetejét én aszalt
gyümölcsökkel díszítettem. Ebből a krémből és a tésztából pohárkrémet is csinálhatunk.
Rétegenként rakjuk a pohárba, tetejét kakaóval szórjuk meg.
Hali! Én ki is próbáltam, amint megláttam, de az az egy sütőpor kicsit (nagyon!) sok ennyihez. Mármint én egy csomaggal tettem bele, nem tudom te hogy értetted. A krém amúgy fini lett :)
VálaszTörlés