Mi a transzzsír?
GYÜMÖLCSÖS KUSZKUSZSALÁTA
1. A
kuszkuszt kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük, lefedjük, és hagyjuk
megpárolódni.
SPÁRGAFASÍRT
SZŐLŐS PIZZA
SÜLTPAPRIKA
Az élelmiszeripari termékekben található mesterséges anyagok, melyek tönkreteszik az ereket, szívinfarktust, érelzáródást okoznak. Óvatos becslések szerint Magyarországon évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az iparilag előállított transz-zsírsavakat teljesen száműzni lehetne.
Március 14.-én megjelent a kormány honlapján a transzzsírok korlátozását célzó rendelet tervezete. A tervezet szerint szeptember elsejétől az összes zsírtartalom maximum két százaléka lehet transzzsír!
Részletek itt. (Forrás: http://www.mnsza.hu)
GYÜMÖLCSÖS KUSZKUSZSALÁTA
Hozzávalók:
20 dkg kuszkusz
6 kanál étolaj
4 kanál mustár
2 kanál méz
10 deka magvazott cseresznye (vagy meggy, szilva)
kevés ruccola
csipet só
Elkészítése:
2. Közben az olajból, mézből és mustárból
öntetet készítünk, ezt adjuk a kész kuszkuszhoz.
3. Hozzákeverjük a cseresznyét, a
rucclát.
4. Pár percig állni hagyjuk, hogy
összeérjenek az ízek, majd tálaljuk.
SPÁRGAFASÍRT
Hozzávalók
1
csomag spárga
2
tojás
2
nagy fej vöröshagyma
fokhagyma
zsemlemorzsa
10
deka zabpehely
10
deka reszelt sajt
só,
bors, pirospaprika
Elkészítése
1.
A spárgát megtisztítjuk és vajon puhára pároljuk.
2.
A puha zöldséget pépesítjük, majd kihűtjük a masszát.
3.
A péphez adjuk a tojást, a feldarabolt hagymát, a fűszereket, a zsemlemorzsát,
a zabpelyhet, a sajtot és jól összedolgozzuk.
4.
Golyókat formálunk belőle, azokat zsemlemorzsába forgatjuk, majd kisütjük.
SZŐLŐS PIZZA
Hozzávalók:
1 nagy fürt szőlő
10 deka dió
10 deka kéksajt
1-2 mascarpone
1 csomag ruccola saláta
40 deka liszt
1 élesztő
1 kávéskanál só
2 kanál napraforgó olaj
2 kanál dióolaj
Elkészítése:
1. A lisztből, sóból, a két kanál olajból, a cukros tejben
megfutatott élesztőből és kevés langyos vízből rugalmas tésztát gyúrunk.
2. A tésztát egy órán át kelesztjük.
3. A kék sajt feléből és a mascarponéból kenhető krémet
készítünk, úgy, hogy jól összedolgozzuk az összetevőket.
4. A tésztát két részre osztjuk, kerek formát készítünk
belőle. A tésztába szőlőszemeket nyomkodunk, majd az egészet megkenjük olajjal
és a sajtkrémmel.
5. A pizzára diót, szőlőt halmozunk, és a kéksajttal
megszórjuk.
6. A pizzát 200 fokon, kb. 20 perc alatt megsütjük. Végül
ruccolát teszünk rá, meglocsoljuk kevés dióolajjal és így tálaljuk.
SÜLTPAPRIKA
Hozzávalók:
4 db szép nagy kápia és TV paprika
fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 fej lilahagyma
olivaolaj
méz
ecet
Elkészítése:
1. A paprikákat vaslapon megsütjük, amíg kívül feketék
lesznek.
2. A sültpaprikát tálba tesszük, és jól lefedjük, mert így
könnyebb lesz leszedni a héját.
3. Közben olajból, mézből, kevés ecetből, a fokhagymából,
lilahagymából, és a petrezselyemből páclét készítünk.
4. A paprikákról lehúzzuk az égett héjukat.
5. A sültzöldséget a pácba tesszük, és hagyjuk, hogy a
hűtőben összeérjenek az ízek.
6. Üvegekbe is rakhatjuk télire. Figyeljünk, hogy az olaj
ellepje a paprikát, mert csak így áll el.
Köretként, de magában is fogyaszthatjuk.
Hozzávalók:
1 kg közepes szemű fehérbab
2 kg vöröshagyma
4 kg pritaminpaprika
1 liter paradicsomlé (házi, vagy nagyon jó minőségű bolti)
olaj
só, bors
Elkészítése:
1. A babot előző este beáztatjuk.
2. A paprikát és a hagymát külön-külön ledaráljuk, nem
pépesre, inkább darabosra.
3. A zöldségeket külön-külön olajon megpároljuk, ha kész,
összeöntjük. Sóval, borssal, kicsi ételízesítővel fűszerezzük.
4. Közben a babot sós vízben megfőzzük.
5. A megpárolt zöldségeket felöntjük a paradicsomlével, és
addig főzzük, amíg jó szaftos lesz.
6. A zöldséges raguhoz hozzáadjuk a főtt babot és
összerottyantjuk.
7. Végül a forró zakuszkát
üvegekbe töltjük, tetejét olajjal befedjük, majd jól lecsavarozzuk az üveget és az üveget fejre állítva bedunsztoljuk.
Friss kenyérre vagy pirítósra kenve fogyasztjuk.
TOFUS-ZABPELYHES TÖLTÖTT KÁPOSZTA
Hozzávalók:
6 nagyobb savanyított káposztalevél
1 csomag lágy tofu (Ázsiai
üzletekben kapható)
10 dkg zabpehely
6 kanál barnarizs
2 tojás
10 dkg füstölt sajt
vöröshagyma
pirospaprika
só, bors
Elkészítése:
2. Hozzáadjuk a zabpelyhet, a rizst,
a tojást és a fűszereket, a reszelt sajtot majd jól összedolgozzuk a masszát.
4. Olajon hagymát dinsztelünk,
megszórjuk pirospaprikával, majd erre tesszük a töltelékeket. Tehetünk alá
apróra vágott savanyú káposztát is.
5. Lefedve egy órán át puhára
főzzük, tejföllel is tálalhatjuk.
EPERDZSEM
Hozzávalók:
1 kg eper
3 kanál balzsamecet
ízlés szerint méz
növényi zselésítő
Elkészítése:
1.Az epret alaposan megtisztítom,
majd apró darabokra vágom.
2. Ezután botmixerrel egy kicsit
pépesítem, de úgy, hogy bőven maradjanak benne darabos részek is.
3. Adok hozzá ízlés szerint mézet
és 3 kanál balzsamecetet.
4. Addig főzöm, amíg rottyan
egyet a gyümölcs, aztán hozzáadom a növényi zselésítőt a csomagon feltüntetett előírás szerint.
5. Forrón üvegekbe szedem,
légmentesen lezárom és az üvegeket fejre állítva kihűtöm a lekvárt.
CUKKINI FŐZELÉK VEGAFASÍRTTAL
Az egész úgy indult, hogy találtam a fagyasztóban egy zacskó zöld valamit. Mivel azt tudtam, hogy a nővéremtől származik, így felhívtam, mi is van valójában a csomagban. Felvilágosított, hogy a zöld valami az nem más, mint gyalult cukkini, amiből ő vegafasirtot szokott csinálni. Mivel elég nagy adag volt a cukkiniből, úgy döntöttem, nem csak feltétet készítek belőle, hanem főzeléket is, ráadásul úgy, mint ha tök lenne. Vajon megfuttattam némi kaprot, majd hozzáadtam a jól kicsavart gyalult és már besózott cukkinit. Ezt követően fedő alatt megpároltam a zöldséget, majd kevés tejjel felöntöttem. Tejfölbe belekevertem egy kanál cukrot és egy kanál lisztet, ezzel sűrítettem be a főzeléket.
A maradék cukkinit jól kicsavartam, tettem hozzá egy tojást, egy áztatott zsemlét, 1 kanál búzakorpát, 1 kanál teljes kiőrlésű lisztet, pirospaprikát, sót, borsot és kevés fokhagymát. Rudat formáltam belőle és 200 fokos sütőben fólia alatt fél órát sütöttem majd fólia nélkül még negyed órát 220 fokon, hogy szép piros legyen a teteje.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése