A karám
Hová tűnt a kezdeti lelkesedésed?- kérdezte a minap az egyik
ismerősöm. Hát ezúton közlöm, a lelkesedés nem tűnik el, csak átalakul,
mégpedig suttogássá, amit csak azok hallanak, akik egészen közel állnak az
emberhez. A suttogás pedig a kendőzetlen igazság, amit persze tilos közhírré
tenni, ha nem akarod kívül találni magad.
Jó kis karámba kerültünk. Néha úgy tesznek, mintha szélesítenének az
egyik oldalán, miközben épp ilyenkor csípnek el a túloldalából. Futkosunk ide-oda,
keressük, hol a tágasabb, hol tudunk úgy leülni, hogy a fél lábunk nem lóg le a
karám mellé ásott sírgörbe. Úgy képzeld el ezt az egészet, mint egy fallal
körbevett várat, melyet plusz még
árokkal is felvérteztek. Csakhogy az árok a védelmet szolgálja, míg a mi
karámunk köré ásott sírgödör arra figyelmeztet, tilos kilógni a sorból.
A
lógásról jut eszembe, vigyázni kell arra is, nehogy fellógassanak valaki
helyett, aki közelebb áll a tűzhöz, na meg a húsosfazékhoz. Talán az a
baj velem, hogy világ éltemben utáltam a húst, a fazékban meg nálunk többnyire
krumpli főtt, nem sejtettük, hogy más funkciója is van.
Látom, hogy hömpölyög a tömeg, keresik a karám kijáratát.
Szegények nem kapták meg az sms-t, nem
tudják, hogy itt a deszkakerítés végtelenített. Egyébként nem túl magas,
nekifutásból simán át lehetne ugrani. De tornából sok volt a felmentett, és
őszintén szólva, senkinek eszébe sem jut, hogy ugorjon, amíg sztk alapon ennyire silány, magánrendelésen pedig megfizethetetlenül drága egy
bokaficam vagy egy törés teljes gyógykezelése. Igaz, aki éppen a karám melletti
sírgödörbe ugrik, arra a kintiek azonnal rálapátolják a földet, az meg egyelőre ingyen
van.
Én mégiscsak azt mondom: hopp, hopp és ugrás, bátran, nyújtott lábbal!
Azt javaslom, ugorjunk bele most egy újabb vega étel elkészítésébe, ami mondjuk legyen a tofus-zabpelyhes töltött káposzta.
VEGA TÖLTÖTT KÁPOSZTA
Hozzávalók (4 személyre):
1 csomag tofu
1 kis bögre (1 dcl) gersli
1 kis bögre zabpehely
1 fél bögre búzakorpa
10 dkg reszelt sajt (füstölt)
1 tojás
2 nagy fej vöröshagyma
savanyított káposztalevél
só, bors, pirospaprika, fokhagyma
Elkészítése:
A tofut villával összetörjük, hozzáadjuk a gerslit, a zabpelyhet, a korpát, a sajtot, a tojást és a fűszereket. A masszát a káposztalevelekbe csomagoljuk hagyományos módon. A vöröshagymát kockára vágjuk, megpirítjuk, pirospaprikát szórunk rá, majd ráhelyezzük a töltelékeket és vízzel felöntjük. Fedő alatt kis lángon másfél óráig főzzük. A kész töltelékeket kiszedjük a léből, amit kis rántással, vagy kukoricakeményítővel besűrítünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése