2015. január 22., csütörtök

Vega töltött káposzta

A karám


Hová tűnt a kezdeti lelkesedésed?- kérdezte a minap az egyik ismerősöm. Hát ezúton közlöm, a lelkesedés nem tűnik el, csak átalakul, mégpedig suttogássá, amit csak azok hallanak, akik egészen közel állnak az emberhez. A suttogás pedig a kendőzetlen igazság, amit persze tilos közhírré tenni, ha nem akarod kívül találni magad.
Jó kis karámba kerültünk. Néha úgy tesznek, mintha szélesítenének az egyik oldalán, miközben épp ilyenkor csípnek el a túloldalából. Futkosunk ide-oda, keressük, hol a tágasabb, hol tudunk úgy leülni, hogy a fél lábunk nem lóg le a karám mellé ásott sírgörbe. Úgy képzeld el ezt az egészet, mint egy fallal körbevett várat,  melyet plusz még árokkal is felvérteztek. Csakhogy az árok a védelmet szolgálja, míg a mi karámunk köré ásott sírgödör arra figyelmeztet, tilos kilógni a sorból. 
A lógásról jut eszembe, vigyázni kell arra is, nehogy fellógassanak valaki helyett, aki közelebb áll a tűzhöz, na meg a húsosfazékhoz. Talán az a baj velem, hogy világ éltemben utáltam a húst, a fazékban meg nálunk többnyire krumpli főtt, nem sejtettük, hogy más funkciója is van.
Látom, hogy hömpölyög a tömeg, keresik a karám kijáratát. Szegények nem kapták  meg az sms-t, nem tudják, hogy itt a deszkakerítés végtelenített. Egyébként nem túl magas, nekifutásból simán át lehetne ugrani. De tornából sok volt a felmentett, és őszintén szólva, senkinek eszébe sem jut, hogy ugorjon, amíg sztk alapon ennyire silány, magánrendelésen pedig megfizethetetlenül drága egy bokaficam vagy egy törés teljes gyógykezelése. Igaz, aki éppen a karám melletti sírgödörbe ugrik, arra a kintiek azonnal rálapátolják a földet, az meg egyelőre ingyen van.
Én mégiscsak azt mondom: hopp, hopp és ugrás, bátran, nyújtott lábbal!

Azt javaslom, ugorjunk bele most egy újabb vega étel elkészítésébe, ami mondjuk legyen a tofus-zabpelyhes töltött káposzta.

VEGA TÖLTÖTT KÁPOSZTA


Hozzávalók (4 személyre):
1 csomag tofu
1 kis bögre (1 dcl) gersli
1 kis bögre zabpehely
1 fél bögre búzakorpa
10 dkg reszelt sajt (füstölt)
1 tojás
2 nagy fej vöröshagyma
savanyított káposztalevél
só, bors, pirospaprika, fokhagyma

Elkészítése:
A tofut villával összetörjük, hozzáadjuk a gerslit, a zabpelyhet, a korpát, a sajtot, a tojást és a fűszereket. A masszát a káposztalevelekbe csomagoljuk hagyományos módon. A vöröshagymát kockára vágjuk, megpirítjuk, pirospaprikát szórunk rá, majd ráhelyezzük a töltelékeket és vízzel felöntjük. Fedő alatt kis lángon másfél óráig főzzük. A kész töltelékeket kiszedjük a léből, amit kis rántással, vagy kukoricakeményítővel besűrítünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése