Gasztrobalhé gyerekcipőben
Azt várom, a kis keresztfiam, Boti mikor
lázad már fel a sok egészséges kaja ellen és mikor szól be az anyjának, hogy
adjon neki végre valami előre gyártott cuccot, amitől beépülhet a szervezetébe
egy kis műanyag!
Botinak bejött a torta:-) |
Mert az írja az újság, hogy a gyerekek
lázadnak és gasztroforradalmat akarnak. Elképzelem, ahogy az a sok 2 éves
rollerrel meg műanyag motorral fellázad és fakanállal a kezükben szétverik az
összes gyorséttermet, majd tűzre dobják a Te**o gazdaságos kajákat miközben
örömökben ugrálnak, Levi papa paradicsomát majszolva. Ez lesz csak a szép új
világ.
Az is szép lenne, ha a 6 évesek –
lázadva a menzamocsok ellen – a csiriznek is simán használható finomfőzeléket
az iskolaigazgató fejére zúznák, majd a konyhásnénikkel kézen fogva saját kifőzdét
nyitnának, ahol ugyan lenne hamburger és sütemény, de azokba csak olyan dolgok
kerülnének, amelyek még sosem láttak belülről kémiai labort és tuti, hogy a
szemétben lebomlanának, kb. két napon belül.
Tegnap éppen arról beszélgettünk egy
társaságban, hogy mi a szerencsésebb, sokáig élni és halálunk után gyorsan
lebomlani a koporsóban, vagy viszonylag hamar meghalni, de a koporsóban még 100
évig konzerválódva állni. Mert állítólag kimutatták, hogy attól a sok
mocsoktól, amit állagjavító, meg színezék és egyéb hasonló címszó alatt
megeszünk, egyszerűen képtelen lebomlani az emberi test. 100 év múlva majd csak
pislognak az utódaink, és próbálják megfejteni, mi a fenével tartósíthatták
2012-ben a hullákat, hogy ilyen jó állapotban megmaradtak. Az ostobák nem
sejtik, hogy csak valamelyik nagyáruházba kellene beszaladniuk a legolcsóbb
májkrémért.
Hát így megy ez, nem csoda, ha a gyerekek
lázadnak és gasztrobalhét akarnak. Én támogatom őket, sőt még azt is
bevállalom, hogy tolok néhány babakocsit a Parlament elé, hogy a félévesek jól
leszarhassák azt, ami jelenleg van…
Na de ne politizáljak, mivel csak egy
szőke nő vagyok fakanállal. Inkább jöjjön ma is egy recept. Köszönet a
Facebookos lájkokért!
ESZTERHÁZY TORTA
Bevallom, volt egy alapreceptem, amit
azonban alaposan fel kellett turbózni, mert úgy, ahogy le volt írva, nekem nem
tetszett. Ez a torta elég időigényes, de érdemes elkészíteni, mert nem nehéz és
az élmény, amit nyújt, semmivel nem pótolható! J
A tortalaphoz én 12 darab kisebb tojást
használtam fel. A fehérjét kemény habbá vertem és félreraktam. A sárgáját hat
kanál cukorral jó habosra kevertem, majd tettem hozzá négy kanál vizet, egy
sütőport, 20 deka darált diót, egy teáskanál őrölt kávét, egy teáskanál kakaót
és 3 kanál lisztet. Végül belekevertem a tojáshabot. Tortaformában 200 fokra
előmelegített sütőben kb. negyven percig sütöttem. Kihűtve öt lapra vágtam
szét.
A krémhez háromnegyed liter tejet 1 deci
kávéval és kb. 4 kanál liszttel sűrű krémmé főztem. Amíg teljesen kihűlt, 15
deka vajat porcukorral kikevertem, ezt adtam a kávékrémhez. Ehhez még jön 2
deci keményre vert tejszínhab és kb. 10-15 deka darált dió. A krémmel megkenjük
a lapokat, illetve a torta oldalát, amire még darált diót is teszünk. A
tetejére jó sok porcukorból és kevés vízből cukormázat főzünk, amikor habzik,
levesszük a tűzről és kevés vajat adunk hozzá. Ezzel kenjük be a torta tetejét.
Olvasztott csokival ízlés szerint díszíthetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése