2013. január 16., szerda

HAGYMALEKVÁR

HAGYMALEKVÁR

1 kiló lilahagymához való adagokat írok le, ebből körülbelül 3 kisebb üvegnyi késztermék lesz. A hagymát vékony csíkokra felvágjuk, picit sózzuk, majd olajon dinsztelni kezdjük. Amikor már kissé üveges, megszórjuk 4 kanál barna cukorral. Ezzel is pirítjuk, majd hozzáadunk 1 evőkanál balzsamecetet, 1/2 kanál sötét szójaszószt.

Ezzel is jól összekeverjük, majd pár perc kevergetés után kevés vízzel felöntjük. A vizet hagyjuk teljesen elpárologni, majd újra adunk hozzá egy keveset. Ezt kb. egy órán keresztül folyamatosan ismételjük, amíg sűrű, lekvárszerű állagot nem kap a hagyma. Az íze inkább kissé édes, mint sós. Adhatjuk húsokhoz, de pirítósra is kiváló.

Amikor a lekvár elkészült, alaposan kimosott üvegekbe töltjük. A lekvárokat olajjal fedjük le, így kizárt, hogy az felforr, vagy megromlik. Az üvegeket meleg takarókkal jól befedjük és ott hagyjuk kihűlni a lekvárokat. Az üvegeket fejjel lefelé fordítsuk a dunsztban. Jó tanács: ha a fedőn a legkisebb sérülés van, azt ne használjuk, mert a lekvár megromlik. Ha még sincs másik tető, akkor tegyünk alá celofánt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése