2013. január 28., hétfő

Semmit mondok... rizsgolyók

Semmit mondok...

Úgy döntöttem, hogy csinálok egy könyvet a semmiről. De nem úgy, hogy írok róla, hanem konkrétan semmi nem lesz a lapokon. Vagyis, hogy lesz, mégpedig a semmi. A könyvet azoknak ajánlom majd, akik unják a sablonos, mindig valamiről szóló műveket.

Ez nem semmi...
Azt olvasom, hogy óriási sikert aratott egy CD, amin csend van. A csendet ráadásul nem is akárhol vették fel, hanem egy seafordi templomban. A hanglemezt úgy kapkodják, mint a cukrot, ebből aztán majd futja mindenre, még arra is, hogy megtöltsék a templomot csak úgy, csend ellen. Komolyan mondom, hogy annak, aki ezt az egészet kitalálta és még el is adta, odaadnám a Nobel-díjat, már ha lenne olyan kategória, amiben ez a dolog bele passzolna. Eladni a semmit és azzal sikert aratni nagyobb dobás, mint a decemberben haldokló nénikére rásózni a jövő nyári szandált. Ennek ellenére mégiscsak sikerült valakinek, akinek ezúttal is gratulálok.
A semmiről szóló könyvemből aztán forgatókönyvet is készítenék, csinálhatnánk egy filmet, mondjuk A semmi megtestesülése címmel. Kis költségvetésű film lenne, hiszen nem szólna semmiről. Semmit, a főszereplőt, senki játszaná, s mivel semmi dolga nem lenne a munkával, ezért fizetni sem kellene neki. A filmet úgy reklámoznák: „ehhez semmi nem fogható”! A mozit mindenki féláron nézhetné meg, aki igazolást hoz arról, hogy semmi nem érdekli, vagy, hogy ő egy nagy senki. Na jó, vegyétek úgy, hogy semmit nem mondtam.
Azért persze mégiscsak izgat ez a csend CD, meg annak a megtestesülése. Vajon, mit gondolhatnak a hívek, amikor beteszik a lejátszóba és hallgatni kezdik? Talán azt, hogy Isten elfelejtette bekapcsolni a felvevőgombot, amikor belekezdett a mennyei prédikációba? Vagy azt, hogy mindenki hülye, aki nem hallja meg ebben az isteni csendben a megváltó szavát? Ha így van, nem csoda, hogy mindenki hallgat róla, hogy a király meztelen! De az is lehet, hogy mindenki ajándéknak veszi a CD-t, amolyan intelligens „kussolj már végre” célzás gyanánt.
S mielőtt én is kapok egy ilyen lemezt, addig gyorsan kieresztem még a hangom, és megosztok veletek egy finom receptet. 


RIZSGOLYÓK, AHOGY ZSUZSI KÉSZÍTI

Ahogy az elnevezéséből is láthatjátok, ez a mostani nem saját receptem, de annyira finom, hogy úgy gondoltam, meg kell osztanom veletek. Egy bögre jázmin rizst felteszünk főni dupla mennyiségű vízben, sóval és borssal fűszerezve. Amikor jó puhára főtt, adunk hozzá egy tojást és 30 deka reszelt sajtot. A masszából kis gombócokat formálunk, amiket zsemlemorzsában megforgatunk, majd olajban kisütünk. Adhatunk hozzá zöld salátát, de tésztasalátával is isteni. Egyszerű, de ízletes előétel, érdemes kipróbálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése