2013. március 25., hétfő

SMS-re várva - HÚSVÉTI TÖLTÖTT ZÖLDSÉGGOMBÓC PETREZSELYEMSZÓSSZAL


SMS-re várva

A hírekben arra figyelmeztetnek, akkor se utazzunk a hét elején sehová, ha véletlenül nem kapunk sms-t a Belügyminisztériumtól. Újfent pokoli idő várható és azok, akik nem tanulta a legutóbbi esetből, könnyen ottragadhatnak a hó fogságában. Komolyan mondóm, lehangolt lettem ettől a hírtől, teljesen padlóra küldött, hogy már a Belügyminisztériumtól sem kapok sms-t. Mit tegyek, hogy meggondolják magukat? Küldjek nekik bonbont, virágcsokrot vagy szerenádozzak az ablak alatt, hogy újra gondoljanak rám?

Tatjana levele Anyeginhez sem lehetett szívhez szólóbb, mint azok a sorok, amelyeket valaki a belügyben fogalmazott meg néhány nappal ezelőtt az autósoknak. Éppen keresztfiammal játszottam, amikor megérkezett a „szerelmeslevél”.

Hamarosan a társaság egy másik tagja is megkapta az üzenetet, ellenben a férjemnek, aki valóban úton volt, még csak annyit sem írtak: „ezt jól megszívtad”. Azt állítják, azok kaptak smst-t, akik a veszélyzónákban tartózkodtak. Nem tudom, a kiságy, meg a dömper melletti szőnyeges terület mennyire sorolható ebbe a kategóriába, mindenesetre fogadjuk el, ha már a belügy ezt állítja. Csak attól tartok, kicsit nehéz lesz Botit távol tartani egy életen keresztül ezektől a helyektől, még akkor is, ha erre fentről tesznek javaslatot.

Azon töprengek, honnan várható még figyelmeztető üzenet, ha ezen a csapásvonalon haladunk tovább. Elképzelem, ahogyan a házunk alatt lévő közértből sms-eznek, ha nem vásárolunk öt percen belül legalább ötezer forint értékben, fejbe vágnak bennünket a szikkadt kiflivel. A kórházak kecsegtető, akciós árajánlatokkal kedveskedhetnének a még éppen nem beteg, de már a vírusfertőzést hordozóknak, sőt mms-t is küldhetnének arról, milyen állapotba kerül a szív, ha nem hagyod abba azonnal a pörköltzabálást. A munkahelyünkről küldött üzenet arról szólna, hogy mi vár ránk, ha a háta mögött szidjuk a főnököt, a Szerencsejáték Zrt. meg egy hatalmas fityiszt küldene, jelezvén, hogy a héten sem mi nyertük a lottófőnyereményt.

Addig is, amíg ezekre az sms-ekre várunk, kezdjük meg a húsvéti felkészülést. Az év egyik legszebb ünnepe már a nyakunkon van, így a héten megpróbálok a lehető legtöbb húsvéti finomságot figyelmetekbe ajánlani. A mai ételem egy igazi kuriózum, amely hússal és anélkül is elkészíthető.



HÚSVÉTI TÖLTÖTT ZÖLDSÉGGOMBÓC 
PETREZSELYEMSZÓSSZAL

Egy nagyobb zellert, két répát és egy kisebb céklát tepsibe teszek és alufólia alatt 220 fonok 60 perc alatt megsütök. Amikor kész, megtisztítom a zöldségeket a héjától, majd botmixerrel pépesítem őket. Amikor ez kihűlt, hozzáadok egy tojást, 1 deci tejet, ízlés szerint sót, borsot, kicsi fokhagymát, 1 kávéskanál sütőport, és annyi lisztet, hogy jól gyúrható, de ne túl kemény masszát kapjunk. A tésztát kinyújtjuk és egyenlő, kb. tenyérnyi méretű kockákat vágunk belőle. Ezeket megkenjük jó minőségű krémsajttal, majd teszünk rá párolt zöldséget, vagy kolbászt, sonkát. A kis négyzeteket összezárjuk, mint egy kis batyut, majd a tenyerünkkel tojásokat formázunk belőlük. Mivel a cékla megszínezi a masszát, így szép piros vagy rózsaszín „tojásaink” lesznek. Ezeket sós lobogó vízben kifőzzük, mint a nudlit. Csak pár percig kell főzni őket, amíg feljönnek a víz tetejére. Közben egy serpenyőben vajat hevítek, apróra vágott petrezselymet dobok rá, adok hozzá két kanál lisztet, sót, borsot, kevés tejet és három kanál sűrű tejfölt, vagy joghurtot. Amikor a szósz besűrűsödik, nyakon öntjük vele a gombócokat, valahogy így.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése