2012. február 11., szombat

BUKTA


Bukta

Amikor először rendeltem chilis kávét egy egri cukrászdában, a pincér azt kérdezte: hashajtásra vagy élvezeti célra lesz? J Nos, jogos a felvetés, csak talán nem érdemes ilyesmit kérdezni az első találkozáskor, legalábbis, ha az ember bizakodó a másodikat illetően. Én azonban inkább megjegyeztem a helyet, és azóta is odajárok, ha éppen Egerbe vezet a jó sorsom. Ez már egy 15 éves sztori, mégis jól emlékszem minden részletére, még arra is, hogy vegyes gyümölcsízes buktát kértem a kávéhoz. Akkoriban ez volt a kedvencem, imádtam megfújni a porcukrot a habkönnyű kalácstészta tetején.

Bár az első chilis kávém óta már egy egész brazil kisvárosnak elegendő buktát megsüthettem volna, eddig valahogy mégsem éreztem rá ingert, hogy megpróbáljam. Kivéve az elmúlt hétig, amikor is valami bekattant az agyamban és olthatatlan vágy fogott el egy jó házi bukta iránt. S miközben a kalácsot dagasztottam, volt bukta máshol is.

Ma is felfordul a gyomrom, ha felidézem, hány celeb vigyorgott és kapta elő a retiküljébe bekészített kameráját, amikor Medveczky Ilona hatalmasat bukott a Story gálán. A legtöbben csak kárörvendően bámultak, szinte senki nem aggódott azon, hogy szegény vajon mennyire törte össze magát. Aztán persze ment a susmus, hogy mi lehetett a perecelés oka. Miközben tíz vendégből nyolcan elképesztőbbnél elképesztőbb pletykákat suttogtak egymás fülébe a női mosdóban, addig csak kevesen akadtak olyanok, akik az extrém sarokkal elkészített báli cipőt tették volna felelőssé az esetért. Persze fő, a jóindulat, amiből a celebtársadalomban ugye nincs hiány.

Egy másik emlékezetes bukás mellett sem szeretnék elmenni szó nélkül. Stohl András a Csillag születik egyik élő adásában zúgott le a lépcsőn. Az említett eset óta sok víz lefolyt a Dunán, és hát a műsorvezető azóta bebukott még valamit, nevezetesen az ittas járművezetést. Kíváncsian várom, hogy amikor kijön a börtönből, hirtelen hány celeb kapja majd elő a kis fényképezőgépét egy közös fotó erejéig, hogy aztán ő is lubickolhasson kicsit a Stohlt körülövező dicsfényben. Mert afelől nincs kétségem, hogy a színész-műsorvezető megdicsőülve, hősként vonul majd ki a börtön kapuján. Erről meg Ambrus Attila jutott eszembe, de a viszkis kávé receptjét inkább a következő alkalomra tartogatom… J



Chilis kávé

A legegyszerűbb elkészítési módja, ha a kávéfőző szűrőjébe az őrlemény alá és felé is szárított chilit teszünk. A bátrabbak a magot se felejtsék ki! Az így lefőzött kávé pokolian jóJ




Bukta

3 deci langyos cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt. Közben a kenyérsütő gépbe teszünk 1 deci étolajból és egy deci olvasztott vajból álló keveréket. Majd hozzáöntjük az élesztős tejet, 1 tojás sárgáját, 6 deka cukrot, 1 csipet sót, végül pedig negyed kiló réteslisztet és negyed kiló finomlisztet. Azon a programon dagasztjuk és kelesztjük a tésztát, amelyik 1 óra 20 vagy 30 perces. Amikor elkészült, belisztezett deszkára öntjük. Enyhén kinyújtjuk és négyzetekre vágjuk. Lekvárral töltjük és feltekerjük, akár a palacsintát, persze a végét benyomkodjuk. A buktákat szorosan egymás mellé rakjuk a tepsiben és meleg helyen legalább még fél órát kelesztjük. Majd olajjal bekenjük a sütik tetejét és előmelegített sütőben közepes fokozaton kb. 20 percig aranybarnára sütjük. Ha meghűlt, porcukorral beszórjuk. Ha így csinálod, biztosan nem bukod be ezt a projektet.

1 megjegyzés:

  1. Az egri pincér elég közvetlen volt, ha tényleg első alkalommal így nyitott, viszont tudhat valamit a cukrászda, ha ezután is szívesen jártál. :)

    VálaszTörlés