MAGYAROS specialitás, avagy a nagy
lenyúlás
Itt a piros, hol a piros, lepukkant
pályaudvari wc-k, 100 ezres cukrászdai számla, bunkó taxisok és a nagy "közpénzlenyúlás", ahogy szegény Cseh Tamás
énekelte annak idején.
Itt a piros, hol a piros? :-) |
Még szinte ki sem heverték a sokkot, amikor
a Liszt Ferenc tér egyik éttermében egy akkora számlát kaptak vacsora után,
hogy abból akár a Parlamentet is megvásárolhatták volna, nem, hogy két adag
töltött káposztát. S hiába volt jó a magyaros étel, a szájukban keserű szájíz
maradt.
Egy másik alkalommal a Duna plázából a
Nagymező utcába szerettek volna eljutni, s mivel előre lerajzoltam nekik az
útvonalat, rögtön levették, hogy a taxis baromi rossz irányba indul el velük. A
fickó nyílván úgy gondolta, még van ideje vacsoráig, neki belefér egy kis
városnézés, ráadásul így majd téliszalámi is kerülhet a szendvicsébe párizsi
helyett. A barátaim ugyan próbáltak tiltakozni, hogy nem a Parlamentet
szeretnék megnézni és ugyan ne kavirnyáljon már velük a taxis össze-vissza az
V. kerületben, de a sofőr tojt a fejükre. Csak azt hajtogatta, dugó, meg erre
gyorsabb, és mikor 45 perc múlva megállt a Nagymező utcába az elvárható számla
helyett, annak a háromszorosát mondta be. Szegény balekok, meg fizettek, mint a
katonatiszt, mert már tele volt a hócipőjük a veszekedéssel, meg a
reklamálással.
Hát ilyen a magyaros vendégszeretet és
hiába léteznek még becsületes emberek is ebben az országban, a zsiványok és
köpönyegforgatók miatt soha nem fogjuk levetkőzni magunkról a negatív jelzőket.
S, hogy a mi szánkba ma se maradjon
keserű szájíz, nézzünk valami igazán finomat, ma éppen magyarosat. Mert ehhez
van kedvem és hétvége lévén most egy kicsit macerásabb kaját is be lehet
vállalni.
MAGYAROS RAKOTT KÁPOSZTA
A rakott ételek elkészítésénél az egyik
legfontosabb dolog, a sorrandiség átgondolása. Ha jól tervezel, időt, energiát
és ezáltal pénzt, na meg egy csomó idegességet spórolsz meg. Éppen ezért
ajánlom, hogy mindig azon alapanyagok főzésével kezd a munkát, amelyek a
leghosszabb ideig készülnek el. Ebben az esetben ez nem más, mint a savanyú káposzta.
Ám mielőtt a fazékba teszed, mosd át alaposan hideg vízben, hogy ne legyen se
túl sós, se túl savanyú.
Míg a káposzta a vízben ázik, addig egy kuktában kis olajon dinszteljünk meg egy nagy fej kockára vágott vöröshagymát. Majd húzzuk le a tűzről és tegyünk rá pirospaprikát, sót, borsot és köményt. A fűszeres hagymára tegyük rá a káposztát, majd keverjük össze, hogy a káposztát mindenhol érje a keverék. Végül annyi vizet öntsünk rá, hogy éppen csak ellepje. A káposztát főzzük puhára, a kuktában ehhez elég 35-40 perc, lefedett lábasban kb. 1 óra 15 perc. Közben egy serpenyőbe hevítsünk kis zsíradékot és tegyünk rá egy nagyobb csésze rizst, majd adjunk hozzá kétszer annyi vizet, mint a rizs volt, majd főzzük meg. Közben egy tepsit kenjünk ki vajjal, tegyünk bele egy réteget a megfőtt káposztából, majd halmozzunk rá egy réteg rizst, aztán fedjük be tejföllel és reszelt sajttal. Majd ismételjük meg az előbbi sorrenbe a rétegezést. A rakottas tetejére káposzta kerül. Végül a tejfölbe üssünk 1 tojást és jól keverjük bele. A keverékkel fedjük be a rakott káposztát, majd magas hőfokon süssük addig, amíg a teteje megpirul, de kb. fél órát. Tapasztalatom szerint ez az étel másnap még finomabb, mert addigra jobban összeérnek az ízek.
Míg a káposzta a vízben ázik, addig egy kuktában kis olajon dinszteljünk meg egy nagy fej kockára vágott vöröshagymát. Majd húzzuk le a tűzről és tegyünk rá pirospaprikát, sót, borsot és köményt. A fűszeres hagymára tegyük rá a káposztát, majd keverjük össze, hogy a káposztát mindenhol érje a keverék. Végül annyi vizet öntsünk rá, hogy éppen csak ellepje. A káposztát főzzük puhára, a kuktában ehhez elég 35-40 perc, lefedett lábasban kb. 1 óra 15 perc. Közben egy serpenyőbe hevítsünk kis zsíradékot és tegyünk rá egy nagyobb csésze rizst, majd adjunk hozzá kétszer annyi vizet, mint a rizs volt, majd főzzük meg. Közben egy tepsit kenjünk ki vajjal, tegyünk bele egy réteget a megfőtt káposztából, majd halmozzunk rá egy réteg rizst, aztán fedjük be tejföllel és reszelt sajttal. Majd ismételjük meg az előbbi sorrenbe a rétegezést. A rakottas tetejére káposzta kerül. Végül a tejfölbe üssünk 1 tojást és jól keverjük bele. A keverékkel fedjük be a rakott káposztát, majd magas hőfokon süssük addig, amíg a teteje megpirul, de kb. fél órát. Tapasztalatom szerint ez az étel másnap még finomabb, mert addigra jobban összeérnek az ízek.
Bravó :) látom a helyzet semmit nem változott abban az országban, félelmetes, egyébként nagyon sok külföldön élő magyar is ugyanígy viselkedik, aki nem, az ritka mint a fehér holló, jobb elkerülni a "kedves" honfitársakat.
VálaszTörlésA rakott káposzta recept jól hangzik, én is hasonlóképpen szoktam csinálni, nagy ritkán, mert nem szeretem a hagyományos kaják átiratait, de én teszek hozzá tofut is.
Úgy is biztosan nagyon jó:-) Köszönjük a tippet!
VálaszTörlés