Amikor jól megszívat a boldogság
KÉK madara
„Nyugi! A lábgomba még nem a világ vége”
–olvastam minap egy cikkben. Persze, hogy nem az, mint ahogyan a
hüvelygomba, meg a tripper sem, csak kurva kellemetlen…
Fogyjál le zabálással úgy, hogy a kövér
hátsódat meg sem kell mozdítani! Tömjél magadba édességet, mert ez a süti nem
hizlal! Vedd meg ezt a robotgépet és úgy fogsz főzni, mint Gordon Ramsay! Vedd
be ezt a kapszulát és reggeltől estig fosol, a székrekedésed a múlté lesz! Dobd
be a mosógépbe ezt a kis szart, és soha többé nem mosod rózsaszínre a fehér
trikókat!
Leszedáltak a reklámok. Lassan már
kezdem elhinni, hogy ha teljesítem mindazt, amire reggeltől estig ösztönöznek, ott
röpköd majd felettem a boldogság kék madara. Csak arra kell ügyelni, hogy időben
lehúzd a fejed, ha közel röpül hozzád, nehogy véletlenül kiüsse a szemedet,
aztán örökre vakságban élj…
Meg hát szerencsés lenne elkerülni azt
is, hogy a nagy boldog repkedésben esetleg összeütközzön az őrangyaloddal, mert
akkor aztán a jövőben cseszheted a boldogságot, meg az égi gondoskodást is.
Kútba vizet töltögetni pont olyan, mint
megvásárolni mindazt, amit tudat alatt beépítettek az agyadba. Észre sem veszed
és az életedet már ellepik a korpásodás elleni samponok, ráncosodást megelőző
krémek, az izzadást prímán lekötő dezodorok, a fogakat csillogóvá varázsló
fogkrémek, meg a mindent tudó konyhai felszerelések. Ott állsz az élted közepén
és azon morfondírozol, mit itathattak veled a közelmúltban, amitől
elveszítetted a józan ítélő képességedet? De akkor bizony már cseszheted, mert
onnan nincs visszaút. Vagy talán csak abban az esetben, ha lecsapod azt a kis
kék madarat, aki jól átvágott ezzel az elanyagiasodott boldogság maszlaggal.
De, hát akkor meg rád szállnak az állatvédők és életed végéig magyarázkodhatsz.
Meg hát milyen lenne már az, ha a bíróság előtt amiatt kellene magyarázkodnod,
hogy egy éltre megnyomorítottad az emberiséget, mert kinyírtad a boldogság kék
madarát?
Jobban jársz, ha inkább elkészíted azt a
kék tortát, amit én is megsütöttem, a kis keresztfiam névnapjára. Nem túl
egyszerű, de jó hétvégi mulatság és ajándéknak is kiváló.
GESZTENYÉS-CSOKIS KÉK TORTA
A tortalapokhoz hét tojásból
piskótamasszát készítünk. A fehérjét habbá verjük, a sárgáját hat kanál
cukorral addig keverjük, amíg kifehéredik. Adunk hozzá hét kanál vizet, igazi
vaníliát, 1 sütőport, hét kanál lisztet és a felvert tojáshabot. A kétharmadát
egy nagyobb tortaformába töltjük. A maradék masszához kakaóport keverünk és a
kisebb tortaformába töltjük. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 30 perc alatt
megsütjük, majd rácson kihűtjük a lapokat.
Közben egy gesztenyemasszát két kanál
vajjal kikeverünk, adunk hozzá kicsi rumot és vaníliaaromát, valamint 1 deci
kemény habbá vert tejszínt. Ezzel kenjük meg a három részre vágott csokis
piskótát. Ez lesz a torta teteje.
Közben négy tojást négy kanál cukorral
gőz felett sűrűre főzünk. Beletördelünk egy fél tábla étcsokit, hozzáadunk 2,5
deka vajat és két kanál kakaóport. Amikor kihűlt, belekeverünk 2 deci kemény
habbá vert tejszínt. Ez kerül a három lapra vágott sárga piskótába.
Ezt követően 2 tábla fehér csokit fél
vajjal felolvasztunk, ezzel megkenjük az alsó, nagyobb tortalapot. Amíg nem
dermedt meg a csoki, az oldalát kék marcipánfigurákkal díszítjük. Ez úgy
készül, hogy marcipánmasszát kékszőlő kivonattal megszínezünk, kinyújtunk, és
különböző formákat szaggatunk belőle, olyasmi eszközökkel, mint a
pogácsaszaggató.
Aztán a maradék fehér marcipánmasszát
vékonyra nyújtom. A csokis piskótát megkenem a gesztenyekrémmel, úgy, hogy az
oldalára és a tetejére is jusson, mert csak így tapad meg rajta a marcián
borítás, amit szépen rásimítunk. Ezt ráhelyezzük a fehér csokis nagyobb tortára,
így megkapjuk az emeletes tortát. Aztán a maradék fehér csokis krémhez adunk
egy kevés kékszőlő kivonatot, majd egy tortazsák segítségével kidíszítjük a
sütit, valahogy így.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése