2012. május 9., szerda

EPRESKEDJÜNK!

EPRESKEDJÜNK!

Az eper nem túl olcsó, pedig már nyakunkon a szezon. A zöldségesem azt mondja, várjak még egy hetet, ha lekvárt akarok főzni, akkor talán száz forintot is spórolhatok egy kilón. Addig is  vettem egy kisebb mennyiséget, hogy elkészítsek egy isteni desszertet, amit csak epertoronynak neveztem el. Egyszerű, bár nem túl gyorsan elkészíthető, inkább pepecselősnek mondanám. De a végeredmény ízrobbanás a szájban! :-)


EPERTORONY

Készítsünk piskótát öt tojásból. A sárgáját 5 kanál cukorral és egy vaníliával habosra keverjük, hozzáadunk 5 kanál vizet, 6 kanál lisztet, egy sütőport, a felvert tojáshabot és néhány csepp piros színű málnaaromát. Ettől lesz szép rózsaszín a tészta:-) A masszába eperdarabokat szórunk és 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Közben 30 deka epret villával összetörünk, hozzáadunk néhány kanál barna cukrot, 1 kávéskanál citromsavat és lekvárt főzünk belőle. Tehetünk hozzá növényi zselésítőt is, de ez nem kötelező. Amíg a lekvár lehűl, addig túrókrémet készítünk. A túrót összekeverjük porcukorral, reszelt citromhéjjal, kevés felvert tejszínnel. 
Amikor kihűlt a piskóta, egy pogácsaszaggatóval köröket vágunk ki belőle. Ezeket megfelezzük. Az alsó lapot megkenjük a lekvárral, teszünk rá eperdarabokat, majd túrókrémet és a tészta tetejét. Erre ismét lekvárt kenünk és eperrel díszítjük, valahogy így.


2 megjegyzés:

  1. még "jó", hogy ez is tiltólistás... bár attól még csorog a nyálam :) és ha itt lenne, valószinüleg lesz.rnám, hogy allergizál... :)

    VálaszTörlés
  2. Ha kijutok hozzátok, viszek...raktam félre :-)

    VálaszTörlés