2012. május 3., csütörtök

Mese a megvadult BKV ellenőrről


Mese a megvadult BKV ellenőrről

Istenemre mondom, hogy a tegnapi nap történései után inkább utaznék seprűnyélen, vagy hétfejű sárkányon, mint BKV járművön. Rettegek, hogy megütnek, felkoncolnak, vagy éppen felnégyelnek és kitűznek a BKV székház négy ablakára, elrettentő példaként: így jár minden utas, aki visszaszól az ellenőröknek.

Mese mese mátka, pillangós madárka, villamosra ülve, botrány várt a népre…Sajnos azonban az a helyzet, hogy mindez nem mese, hanem a valóság és ha nem saját szememmel látom az egészet, azt hiszem, hogy nagyon beszívott az illető, aki a történetet meséli. Szóval Budapest egyik forgalmas villamosán, történetesen a 17-es számún egy ellenőr úgy döntött, ő bizony elégtételt vesz, mégpedig ököllel. Pontosan nem tudni miért, de állítólag, mert a férfinak nem volt jegye, először ordítozni kezdett, majd ütött. A dulakodást a férfi két kisgyerekes is végignézte, és naná, hogy ordítottak.
Vajon mi zajlik egy ilyen verekedő állat fejében? Az, hogy csakis azért, mert rajta van egy BKV karszalag, már ő a Jani? Vagy azt gondolja, hogy őserő rejlik az ellenőri ruhában, és ezáltal neki joga van Jó Istent játszani? Szerintem leginkább szimplán elmebeteg, csak úgy, mint az a munkáltató, aki alkalmazta és nem bökte ki, hogy az illető agresszív, személyiségzavaros, vagy skizofrén. Erre mondják nagymamámék falujában: látszik, hogy az anyja nem szoptatta, oszt még a fejére is ejtette pelenkázás közben. Hát nem tudom, de az biztos, hogy agya nem sok van az illetőnek. Még az is lehet, hogy egyébként egy baromi rendes ember, csak előző este elrabolták a földönkívüliek és kioperálták az agyát.
De mi jöhet még ezután? A boltos szembeköp, ha megkérdezem, friss-e a kenyér, a postás fejbe vág, ha nem kap elég borravalót, a rendőr fejbe lő, ha csúnyán nézek rá, a tanárok meg letépik a gyerekeink fejét, ha előző este nem elégítette ki őket az uruk?
Komolyan mondom, rettegek, pedig akik ismernek tudják, hogy már az oviban is horrorfilm volt a jelem. De ez a mostani helyzet nagyon rémisztő és attól tartok, hogy ez a lejtő egyre csúszósabb lesz…
Amint hazaértem, úgy éreztem, valami olyasmit kell készítenem, ami megnyugtat és felmelegíti a lelkem. Számomra ilyen a hagymalekvár, amit ezúttal tofuval kombináltam. Nagyon pikáns étel, érdemes kipróbálni.


HAGYMALEKVÁROS TOFU RIZZSEL

A tofut felkockázom és pici vajon hirtelen megpirítom. Félrerakom, közben elkészítem a hagymalekvárt. Csíkokra vágok két nagy lilahagymát és egy vöröshagymát. Vajat hevítek, ezen kezdem párolni a hagymát. Amikor kicsit összeesik, pici sót, borsot teszek rá, illetve két kávéskanál cukrot, amitől szépen karamellizálódni kezd. Ezután hozzáöntök egy evőkanál balzsamecetet és pici vizet. Ha szükséges még tehetünk hozzá cukrot. Legalább egy órát főzöm úgy, hogy állandóan pótlom a vizet. Végül lekvár sűrűségű masszát kapunk, ebbe keverem a pirított tofut. Én rizzsel tálaltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése