De szeretnék RIGÓ JANCSI lenni
Szeretnék Rigó Jancsi lenniJ
Nem hülyültem meg végleg, csak tetszene erdőn, mezőn hegedülni, mulatatni a
falusiakat, majd világraszóló tehetségemmel utazgatni, amíg csak világ-a világ.
Hát valahogy így képzelem én…
Rigó Jancsi http://hu.wikipedia.org/wiki/Rig%C3%B3_Jancsi |
Visszanyertem a hitem J
Ehhez csupán annyi kellett, hogy kimozduljak a Nagymező utcából és hús-vér
embereket lássak, akik nem simítják ki a szoknyájuk ráncát, ha leülnek, nem
eszik késsel, villával a virslit és nem súgnak össze a hátad mögött, amint
megfordulsz.
Csak néhány kilométer, és mégis, mintha egy új életbe csöppentél volna. Ráckeve úgy fogadja az embert, akár egy apa
a hazatérő tékozló gyermekét. Nem szid, nem kérdezősködik, hanem leültet a
terített asztalhoz és a legfinomabb ételeivel kínál. Megjegyzem, ez nem csak
Ráckevére érvényes, hanem a legtöbb vidéki településre, ahol szerencsére csak
ritkán fordulnak meg a Budapestről kiszabadult népek.
Egész életemet nagyvárosokban éltem,
talán éppen ezért vágyakozom el. Hiányzik az emberi közvetlenség, a hétvégi
piac, a lángos, a kapuk előtt ücsörgő nénik hangulata. Nem értem, miért vágyik
a legtöbb ember a fővárosba, az allergiára, a stresszre, a lökdösődésre, a
kiüresedett, érzelmektől kilúgozott életre?
http://en.wikipedia.org/wiki/Marketplace |
Ráckevén senkinek nem hiányzik a pláza J
Egyetlen lányt sem láttam prostinak öltözve tipegni az utcán, pedig szabadnap
lévén akár férfivadászatra is indulhattak volna. Ezzel szemben a település
apraja-nagyja a piacon vásárolt, alkudozott, beszélgetett és élte azt az
életet, amit a mentálisan terhelt fővárosiak (beleértve magamat is) soha nem
merünk kipróbálni.
A legtöbb városi retteg attól, hogy az
első feketéje után nem kell dolgoznia, megszólják a munkahelyén, ha nem
makulátlan a megjelenése, kirúgják az állásából, ha 24 órát távol tölt az
irodájától, 20 dekát hízik, ha eszik, elkap valamit, ha köszön a szomszédnak,
tüsszög, ha ránéz egy zöldnövényre, baja esik, ha nem tudja, mi az aktuális trend, ha nem
megy el hetente egyszer valami sznob étterembe, ha nem több ezer forintos bort
enged le a torkán, hanem mondjuk Egri bikavért és kiröhögik, ha azt mondja,
vidéken szeretne élni.
Ha nyugdíjasak leszünk, Isten bizony
megteszem! Megteszem mindazt, amiért ma még keresztre feszítenének. És
lesajnálok majd mindenkit, aki mást gondol…J
S, ha már elárultam, hogy Rigó Jancsi
szeretnék lenni, hát mi mást készíthetnénk ma, mint azt a bizonyos isteni
desszertet, ami ráadásul nagyon egyszerű, legalábbis úgy, ahogy én készítemJ
RIGÓ JANCSI
A két lapot én egybe sütöm, de aki akar,
bíbelődhet vele külön-külön is. Hat tojás fehérjéből kemény habot verek. A
sárgájához adok öt kanál cukrot, 1 vaníliát, 6 kanál vizet, 1 sütőport, 6 kanál
lisztet, 2 kanál kakaóport és lágy masszát keverek belőle. Végül a felvert
fehérjével lazítom, és 200 fokon kb. 25 perc alatt megsütöm. Amikor kihűlt,
kettévágom, így megkapom a süti tetejét és alját is.
A krémhez 7 deci tejszínt igazi
vaníliával, kevés porcukorral, jó minőségű kakaóval és egy zselatin fixel (vagy
agar-agarral) kemény habbá verünk, ezt halmozzuk az alsó lapra. Ezt követően
egy tábla csokit, kb. 2 deka vajjal felolvasztunk és a felső lapra kenjük. A csokis
lapot felszeleteljük, és így helyezzük a krémre. Így szebben lehet majd
szeletelni, nem nyomul össze a tejszínkrém és nem reped meg a csokimáz sem.
Díjat kaptál tőlem,nézz be
VálaszTörlés