2012. április 25., szerda

SLAMBUC nosztalgia

SLAMBUC nosztalgia

Azon a nyáron rengeteg dolog történt velem. Végre egy rockerrel jártam, Tokajban fesztiváloztunk és Tóth Juci teherbe esett a sátorban. A slambuc meg az utolsó pillanatban a tűzbe fordult.

Na ez már egy későbbi buli volt...:-)
Nem is tudom, melyik dolognak tulajdonítsák nagyobb jelentőséget a felsoroltak közül, bár tagadhatatlanul mindegyik mérföldkő volt az életemben :-) Ráadásul minden mindennel összefüggésben volt. Kezdődött ott, hogy Egerben írótáborban voltam, ahol életemben először díjat nyertem. Mondanom sem kell, úgy örültem, mint majom a farkának, de titokban azt kívántam, inkább azon imámra harapott volna rá a Mindenható, ahol azt kértem tőle, hogy összejöhessek K. Józsival, a rockerrel, aki igazi bandában játszott és szünetben mindig Guns N’ Roses-t hallgatott. Aztán csodák csodája, egy héten belül ez is teljesült, ma sem tudom hogyan, de végül járni kezdtem a sráccal, aki miatt mindenki irigyelt a gimiben. Ráadásul ő akkor már egyetemen tanult. Ennek egyenes velejárója volt, hogy mi is elmehettünk egyetemi buliba, ahol Tóth Juci meg összejött K. Józsi haverjával, aki ugyan nem volt bandatag, de annál inkább jóképű. Szóval amikor már mindenki becsajozott és bepasizott, elhatároztuk, hogy elmegyünk Tokajba fesztiválozni. Úgy is lett. Biciklivel vágtunk neki a túrának, ami nem lett volna baj, ha útközben szarrá nem egünk, mert végig bikiniben nyomtuk a cuccot a tűző melegben. Mire két nap múlva megérkeztünk, már se ülni, se állni nem tudtunk. Fájdalmainkat azonban enyhítette a néhány pohár hideg tejföl, a Tankcsapda, meg az, hogy végre mi is igazi rockerek oldalán feszíthettünk, nem úgy, mint előző évben, amikor egyedül lézengtünk, mint azok a plázacsajok, akik eltévedtek a CSAK OLVASNI TUDÓKNAK feliratú labirintusban.
Aztán a harmadik hét végén, közvetlenül azután, hogy a két órán át főzött slambuc a tűzbe fordult és onnan kellett felennünk, Tóth Juci közölte velem, késik neki, szerinte ő bekapta a legyet. Mindannyian attól rettegtünk, hogy az anyja, Arika néni, élve fog bennünket megnyúzni, ha megtudja, hogy sikerült a tokaji buli. Hát, ma már tudjuk, annyira jól, hogy Tóth Jucinak és annak a bizonyos pasinak három szép gyereke született és együtt élnek, vélhetően amíg meg nem halnak.
Az én rockerem szeptemberre dobott, viszont a slambucot a következő nyárra tökélyre fejlesztettük Tóth Juciék kertjében, miközben ő Bécikét büfiztette. Hát ezért mondom, hogy azon a bizonyos nyáron sok dolog történt velünk.
ui: Mire jó a Facebook? Hát arra, hogy lássam, hogy Józsi azóta megnősült, megkopaszodott és egy ronda nőt vett feleségül. Született két kövér gyerekük és az egykori vagány rocker ma már vélhetően csak akkor hallja a Guns N’ Roses-t, ha valamelyik gyerekének megszólal a telefonja. :-)
Bográcsozni ugyan most nincs lehetőségem, de gáztűzhelyen wokban készítettem slambucot, és az is príma lett. Próbáljátok ki.


SLAMBUC



Slambucot többféle módon készítenek, felénk, Debrecenben ez a fajta volt a divat:-) A hagymát apróra vágjuk és olajon megpirítjuk. Aki nem vega, az egészet szalonnával indította :-) Aztán a hagymára rádobjuk a kockára vágott krumplit, sózzuk, borsozzuk és pirospaprikát teszünk hozzá. Aztán házi lecsót teszünk a krumplira (bolti is biztos jó, még nem próbáltam) és kevés vízzel felöntjük. Amikor már rotyog a burgonya, hozzáadjuk a lebbencstésztát. Az egészet addig főzzük, amíg a tészta megfő, a vizet beissza és az egész jó szaftos lesz. Állandó kevergetés közben lepirítjuk a slambucot, a burgonya közben olyan állagú lesz, mint a törtkrumpli. Csípős paprikával tálaljuk. Isteni étel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése