Tolerancia
díjas palacsinta J
Ha valaki nem tudná, hát elárulom,
Tolerancia díjat kaptam a közelmúltban J Mivel néhány
ismerősöm azt állította, biztosan nem ismernek, akik nekem ítélték, hát
felelevenítenék néhány olyan esetet, amelyik jól példázza, az én szívem úgy
dobban együtt a romákkal, hogy egyék kisebbségek képviselőiről már ne is beszéljek, mint
magzat szíve az anyjáéval a méhben. (Na, ez most így jó? Kicsit
elbizonytalanodtam! J )
Néhány hónapja Erdélyben vadidegen roma fiúk kínáltak az utcán kaláccsal...megettem, jó volt:-) Köszönet érte! |
A gasztronómia iránti szenvedélyemet
komolyan meghatározta életem legjobb palacsintája, amit gyerekként egy roma
kislánytól kaptam. Az anyja sütötte, ki tudja miből.J
A gyerek keze mocskos volt – a lábáról nem is beszélve – de odajött hozzánk, és
felajánlotta, hogy ad a palacsintából, ha játszunk vele. Olyan jó palacsintát
azóta sem ettem. Valami lekvár-féle töltelék volt benne, a tésztáját pedig
leheletvékonyra sütötték. Már felnőtt voltam, amikor egy cigányasszony azt
mesélte, azért lehetett annyira vékony az a tészta, mert a szegény romák tojás
nélkül sütötték a palacsintát és a tésztába szódabikarbónát is tettek. Ki
tudja, talán ez volt a titka, de az is lehet, hogy az a szeretet, amit
belesütött a tésztába, amikor a családjára főzött. (Majd Bódi Margó talán
elárulja egyszer a titkotJ Rá is kérdezek!)
Kicsit később, eljutottam a süti mennyországba
is, szintén egy roma családnak köszönhetően. Egy módos férfi adta
férjhez a lányát és engem is meghívta a nagy eseményre. Az egyik kis
pihenőidőben beküldtek egy szobába, hogy hozzak ki pogácsát. Amikor beléptem az
ajtón, azt hittem meghaltam és mivel baromi rendes ember voltam életem során,
tényleg a mennyországban vagyok. A kb. 10 négyzetméteres helyiség telis tele
volt sütivel. De nem csak az asztalokon voltak torták, meg egyebek, hanem a
padlón, a székeken, a szekrények tetején, de még az ablakpárkányokon is. Az
ember ritkán érzi úgy, hogy mosolyogva dobná fel a talpát, de én akkor ott,
tényleg azt éreztem J A lagzi alatt végig azon izgultam, hogy
a romáknál is legyen szokás a lagzi után a maradékot elosztogatni. J
Szerencsére szokás volt, kaptam egy jó nagy doboz sütit…még ma is számban van az
ízük.
Fiatalságom egyik legjobb lecsóját
szintén egy roma famíliánál fogyasztottam, igaz, az a történet szomorú véget
ért. Na nem én miattam. Előző nap jól megetettek a lecsóból, másnap meg a
maradékot állítólag el akarták lopni a szomszédok, aminek az lett a vége, hogy
az egyik illetőt egy dárdával fejbe szúrták. Csúnya történet, de szerencsére
már annyira régi, hogy szerintem azóta a lecsóját féltő öreg is szabadult.
S mivel palacsintával indítottam a mai
sztorit, hát azzal is fejezem be. Gundel palacsintát sütöttem, úgy a magam módján.
De azért fincsi lett, kóstoljátok meg!
GUNDEL PALACSINTA, AHOGY ÉN SZERETEM
Azt,
hogy pontosan miből mennyi kell a palacsintába, nagyon nehezen tudom
megmondani, mert ez az a dolog, amit többnyire úgy érzésre csinálokJ De a
tésztához kell 2 tojás, csipet só, kevés cukor, ½ evőkanál olaj, szódavíz, tej
és liszt.
A
töltelékhez 20 deka diót megdarálok, aztán adok hozzá kevés mézet, kicsi tejet,
tejszínt és addig főzöm a krémet, amíg be nem sűrűsödik. A folyadék mennyiségét
főzés közben pótolhatjuk, ha túl sűrű a krém. Amikor kész, megtöltjük vele a
palacsintát, amit négybe hajtunk. Ezt követően étcsokit olvasztok vajjal és ezt
teszem a palacsintára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése