2012. március 30., péntek

Óvodai felfújt


Óvodai felfújt

Eszik, alszik, hisztizik és követelőzik. Most éppen nem a modellcsajokról próbálok minél rövidebben jellemzést írni, hanem azokról a háromévesekről, akik átlagos szüleik, átlagos felfogása miatt lecsúsztak az óvodai ellátásról. Mert ki gondolná, hogy manapság csakis azok a gyerekek juthatnak be állami óvodába, akiket már fogantatásuk pillanatában beíratnak, úgy, hogy közben anyuka, apuka még le is fizetik azt, akit kell.

Kis keresztfiam már is azon törpöl, hogy lesz majd helye az oviban....
Ha azt mondja szex, te azt mondod, gyerek. Ha azt mondja, ok, te azt kérded, be van-e drótozva az oktatási minisztériumba, de legalábbis randizott-e már valamelyik ovi igazgatójával, hogy tuti helye legyen a valójában még csak tervbe sem vett gyereketeknek. A legjobb persze mindjárt az, ha rögtön egy oktatási nagykutyát szemelsz ki gyermekeid apjának, akkor ugyanis csemetéid vélhetően nem fognak hülyén meghalni, vagy legalább is bejutnak akkor és oda, ahová éppen a törvények kényszerítik őket.
Míg a mi időnkben teljesen természetes volt, hogy a gyereket hároméves korában lepasszolták az óvodába, ott ehetett, alhatott és húzgálhatta a szerelme copfját, addig ma már szinte kiváltság egy ilyen intézménybe bejuttatni a kicsiket. Pedig a lényeg nem változott. A tízórai vajas kalács mézzel, az ebéd finomfőzelék, az uzsonna meg májkrémes kenyér.  Persze ha fizetsz, akkor napi háromezerért kaphatsz jobbat is a magánóvodákban. Ám akkor, amikor a családok filléreznek, a többség nem igen tudja kifizetni az avokádókrémes szendvicset meg a téliszalámit az óvodás csemetéjének.
Ha nincs óvoda, és egyre silányabb az iskolai oktatás, nem csodálkozhatunk azon sem, ha minden gyerek valóságshow-szereplő, meg pornósztár akar majd lenni, amikor felnő. Akkor majd igazán éghet a képe azoknak, akik sajnálták a pénzt a közoktatásra, igaz, nekik akkor már édes mindegy lesz, mert alulról szagolják az ibolyát. Mindenesetre azt kívánom most mindnyájuknak, hogy a legkritikusabb pillanatban olyan orvos kezei közzé kerüljenek, akinek a szülei minden bizonyítványt pénzért vettek meg. Hát, akkor szép jövőt!
Az óvodai ellátástól megihletve most egy olyan ételt ajánlok figyelmetekbe, amelyik annak idején nekem és sok más gyereknek is a kedvence volt az oviban. Igaz, én egy kicsit most is felturbóztam, amitől talán még finomabb lett. Készítsétek el és döntsétek el ti, melyik a jobb, a napközis, vagy ez a változat. J



RIZSFELFÚJT LEKVÁRRAL

Egy csésze rizst két csésze tejjel felöntök és felteszem főni. Hozzáadok egy rúd vaníliát, ízlés szerint cukrot és sűrűn kevergetve a rizst puhára főzöm. 

Amikor kész, kihűtöm, majd hozzáadom a két tojás sárgáját, egy kevés felvert tejszínt és a két tojás keményre vert fehérjét. Rakhatok bele kevés reszelt citromhéjat és narancshéjat is. 
Majd a masszát kivajazott sütőben 200 fokon kb. 20 perc alatt megsütöm. A kockára vágott rizsfelfújtat én házi szilvalekvárral kínálom. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése