2012. március 7., szerda

TARHONYÁS jó reggelt!



Vissza a mi időnkbe, avagy TARHONYÁS jó reggelt!


Fenekestül felfordult a világ. Az apukák mennek gyesre, a vevő hálálkodik, ha az eladó egyáltalán kiszolgálja, a munkáért lassan a munkavállaló fizet, a hazugságot és a csalást megjutalmazzák, a nők udvarolnak a férfiaknak, és naná, hogy a nyúl viszi a vadászpuskát.
Zsuzsi most törheti a fejét...mit egyen egy vega kismama?
Húszévesen azt gondoltam, azonnal harakirit követek el, ha kiejtem azt a mondatot:”bezzeg a mi időnkben.” Hát most ide nekem azt a kardot, mert bizony kénytelen vagyok előjönni azzal a bizonyos korral, amikor még minden folyó a maga medrében folyt és egyesek nem azon spekuláltak, hogyan lehetne a Tiszát egy mederbe terelni a Dunával, hogy aztán az üres gödörben marihuánát termelhessenek, amit jó pénzért eladhatnak.
Bezzeg a mi időnkben, még a trendi csinos volt, a kismamáknak meg nem az volt az elsődleges szempontjuk, hogy ne csak ők maguk, de a gyerekcsőszük is úgy nézzen ki, mint aki éppen akkor lépett ki a Vogue-ból. A gyerek persze, csak egy nyafogó kiegészítő, aki ha már uncsi, beteszik a fiókba.
S, ha már a kismamákat említettem, hát körülöttük is fenekestől felfordult a világ. Jól emlékszem azokra az időkre, amikor a védőnő literszámra töltötte a nővérembe a tejet, mondván attól lesz majd jó kis kaja a babának. Ma a védőnő már a sarokról üvölt, amikor Zsuzsi barátnőm kezébe meglátja a bögrét, pedig még csak vizionálja a benne lévő fehér folyadékot.
Kis keresztfiamnak még így kerek a világ:-)
Mert, ha vega vagy nem eszel állati eredetű cuccokat, ha epebeteg vagy, nem kajálsz puffasztó zöldségeket, ha allergiás vagy, kerülöd az apró magvakat, ha meg szerzetesnek álltál, hát nem szexszelsz. A legdurvább azonban vegetáriánus szoptatós anyának lenni, mert akkor jó ideig úgy kell élned, mint ha egy allergiás, epebeteg aggszűz lennél, akinek büntetése minimum hat hónap felfüggesztett élvezet. A legnagyobb szívás az, hogy ezt még jó magaviselet esetén sem felezik meg, mint Stohl Buci büntetését.
Ráférne egy alapos tereprendezés erre a világra. Kéne egy jó nagy daru, amivel visszafordíthatnánk mindent oda, ahová való. A gyereket az anyja ölébe, a vészkijáratot oda, ahol valóban vész van, az orvost a drága magánrendelőjéből a túlzsúfolt baleseti sebészetre, a színészeket a valóságshowkból a színpadokra, a szemetet a szemétkosárba, a bűnözőket a börtönökbe, a zsírszalonnát a disznóba, kimondott bántásokat pedig a gondolataink legmélyebb bugyrába.
S ha már arról szónokoltam, hogy milyen sanyarú sorsa van szegény vega kismamának, hát akkor most két olyan receptet ajánlanék, amit még ők is ehetnek, mert se nem húsos, se nem puffasztó, de még csak buja vágyakra sem ösztökél.:-)


  TOTUFASÍRT TARHONYÁS KRUMPLIVAL

Fasírt: A tofut villával összetöröm, hozzáadom a lereszelt hagymát, ízlés szerint különböző reszelt zöldségeket, az áztatott és kicsavart zsemlét, egy tojást, sót, borsot, majoránát, pirospaprikát. Gombócokat formálok belőle és olajban kisütöm őket.
Tarhonyás krumpli: A krumplit megtisztítom és kockára vágom. Olajon hagymát pirítok, ráteszem a tarhonyát, amit kicsit szintén megfuttatok az olajon. Ezt követően kerül rá a só, bors és pirospaprika, hozzáteszem a krumplit is, kis vízzel felöntöm az egészet, majd fedő alatt puhára főzöm.

1 megjegyzés:

  1. Na ezt most lájkolni se merem, mert még meglátja a védőnőm a facebook-on, oszt lesz nemulass :) :)

    VálaszTörlés